onsdag 16 februari 2011

R för RÅ!

Sammanfattningsvis om Barfdieten (biologiskt anpassad rå föda):

1.Ge vitamin C varje dag (100mg/kg kroppsvikt), alla andra vitaminer finns i ägg och lever, samt grönsaker exempelvis spenat/broccoli.

2.Ge lever och andra inälvor minst en gång i veckan.

3.Hunden behöver mindre lättuggade ben som den kan förtära med ben, märg, brosk och kött - exempelvis kycklingvingar. Större ben är alltså mest för gnageri och tandhälsa.

4.Alla ben är ok sålänge de är råa, men som tuggben är det bättre med s.k. knucklebones för en hundras så stor som grand danois.

5.Ge färsk, hel, fet fisk en gång i veckan - gärna tillsammans med övermogen frukt eller grönsaker och ägg. exempelvis sardiner eller lax.

6.Mixa grönsakerna, eller koka riset innan det ges till hunden för att spränga cellulosan. Eller för att riset inte skall svälla i magen på hunden. Grand Danois är väldigt känsliga för svullenhet i magen.

7.Ge gärna omega3/6 tillskott i form av laxolja.

8.Variera typ av kött samt del av djuret under en till två veckor lång period. Ju mer varierat desto mindre risk för bristsjukdomar.

9.Någon gång ibland, dock inte under första 6-8 månaderna, kan du låta hunden fasta genom att inte ge den föda utan bara ett tuggben. Det är nyttigt för matsäcken samt aptiten såvida inte din hund redan är mager.

10.Viktigt att inte ge kokta eller tillagade ben.

En viktig sak att tänka på är att fodertillverkarna tjänar pengar på att du tror att du inte kan ge din hund den näring den behöver!

plus att ju barfdieten oftast är billigare än andra foder. Såsom att barfdieten skulle kunna kosta mig 6000 om året... jämfört med nordic som skulle kosta mig 18 000.... säger väl en del?

Länkar om barf, näringslära och försäljning av köttprudukter:
www.jipotima.se
www.klickerklok.se/pavlov/barfsv.htm
enkopingbarf.se
www.sangilak.se/page1.aspx
www.mustela.se/naringslara.htm
bighoneydog.com/honeys-raw-diet/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar